Retningslinjer for Europa-Kommissionen (2024-29)
Europas valg – politiske retningslinjer for den næste Europa-Kommission 2024-29,
Ursula von der Leyen, Kandidat til formand for Europa-Kommissionen (18/07/2024)
Link til dokumentet
Euroområdet
Euroområdet består af de EU-lande, der har indført euroen som deres valuta. Økonomisk politik koordineres gennem samarbejde om budgetovervågning og strukturreformer. Den Europæiske Centralbank (ECB) har ansvaret for pengepolitikken, herunder rentestyring og kontrol med inflationen. Euroområdet arbejder på at sikre økonomisk stabilitet og vækst gennem initiativer som bankunionen, der styrker tilsynet med finanssektoren og reducerer risici for finansielle kriser og modstandsdygtighed.
Initiativer og tiltag vedrørende euroområdet
– Styrkelse af den økonomiske og monetære union (ØMU) gennem tættere koordinering af økonomisk politik og budgetovervågning mellem medlemslandene i euroområdet.
– Forbedring af euroområdets økonomiske modstandsdygtighed ved at styrke mekanismerne til at håndtere økonomiske chok, både på nationalt og regionalt niveau.
– Udvikling af bankunionen for at sikre en robust finanssektor gennem fælles tilsyn og afviklingsmekanismer.
– Gennemførelse af kapitalmarkedsunionen for at fremme kapitalstrømme på tværs af grænserne, styrke finansiel integration og forbedre virksomhedernes adgang til finansiering.
– Støtte til en fælles indskudsgarantiordning som en del af bankunionen for at beskytte borgernes opsparing og styrke tilliden til finanssektoren.
– Etablering af en fælles budgetkapacitet for euroområdet til at støtte investeringer og strukturreformer, der fremmer vækst og beskæftigelse.
– Fremme af strukturreformer i medlemslandene for at forbedre konkurrenceevnen og den økonomiske bæredygtighed i euroområdet.
– Overvågning og håndhævelse af reglerne i Stabilitets- og Vækstpagten for at sikre budgetdisciplin og bæredygtige offentlige finanser.
– Forbedring af makroøkonomisk koordinering gennem det europæiske semester for at sikre, at økonomiske politikker er afstemt med euroområdets samlede mål.
– Samarbejde med Den Europæiske Centralbank (ECB) om pengepolitikken for at opretholde prisstabilitet og støtte euroområdets økonomiske vækst.
– Fremme af brugen af euroen som en global valuta ved at styrke dens stabilitet og anvendelse i internationale transaktioner.
– Gennemførelse af tiltag for at reducere offentlige og private gældsbyrder i euroområdet og forhindre fremtidige finansielle kriser.
– Styrkelse af økonomisk styring i euroområdet gennem reformer af beslutningsprocesserne og bedre inddragelse af eurogruppen.
– Fremme af grøn og digital omstilling i euroområdet som led i EU’s bredere økonomiske strategi, med særligt fokus på bæredygtig vækst og innovation.
– Styrkelse af sociale dimensioner i ØMU’en ved at sikre, at økonomiske reformer også fremmer social inklusion og beskæftigelse.
– Gennemførelse af strategier for at mindske økonomiske forskelle mellem euroområdets medlemslande gennem målrettede investeringer og strukturfondsmidler.
– Etablering af mekanismer til hurtig reaktion på økonomiske kriser, herunder brug af eksisterende redskaber som Den Europæiske Stabilitetsmekanisme (ESM).
– Øget fokus på skattemæssig harmonisering og bekæmpelse af skatteundgåelse for at sikre en fair og effektiv økonomisk styring i euroområdet.
– Fremme af investeringer i infrastruktur og innovation for at styrke euroområdets langsigtede økonomiske vækst.
– Sikring af en robust og sammenhængende finanssektor gennem øgede krav til finansiel gennemsigtighed og bæredygtige finansielle produkter.
– Udvikling af politiske værktøjer for at håndtere økonomiske ubalancer og fremme makroøkonomisk stabilitet i euroområdet.
– Styrkelse af samarbejdet med internationale organisationer som IMF og OECD for at fremme euroområdets globale økonomiske interesser.
– Forbedring af demokratisk ansvarlighed i euroområdets beslutningsprocesser, herunder større inddragelse af Europa-Parlamentet og nationale parlamenter.
– Fremme af digitalisering af den økonomiske sektor, herunder udbredelse af digitale betalingsløsninger og udvikling af en digital euro som et komplement til kontanter.
EU-Spektator.dk (C) 2024