Notat:
Rapport om Kommissionens delegerede deføjelser om miljø og affaldshåndtering

Ny rapport fra Europa-Kommissionen afdækker brugen af delegerede beføjelser i miljøbeskyttelse og affaldshåndtering. Rapporten belyser opdateringsbehov og de seneste fremskridt inden for reguleringer vedrørende spildevandsslam, batterier, køretøjer og affald.

COM(2024)454 – 14724/24 af 15/10/2024 
Politikområder: Miljø ; Landbrug ; Sundhed ; Konkurrence ; Forbrugerbeskyttelse ; Det Indre Marked ; Erhvervs- og industripolitik

Indhold og formål:
 
Europa-Kommissionens rapport vedrører brugen af delegerede beføjelser til at vedtage retsakter inden for miljøbeskyttelse og affaldshåndtering. Formålet er at sikre, at EU-lovgivningen tilpasses nye videnskabelige og teknologiske fremskridt. Rapporten dækker perioden juli 2018 til december 2024 og omhandler direktiver og forordninger vedrørende spildevandsslam, emballageaffald, udtjente køretøjer, batterier og affaldstransport.

Udfordringer: 
Mange af de eksisterende direktiver er forældede og afspejler ikke de nyeste fremskridt inden for videnskab og teknologi. Dette skaber risiko for ineffektiv regulering, hvor grænseværdier for forurenende stoffer og genanvendelsesteknologier ikke længere sikrer tilstrækkelig miljøbeskyttelse. Desuden er der behov for harmonisering af standarder og metoder mellem medlemsstaterne for at sikre ensartet miljøbeskyttelse og effektiv ressourcehåndtering.

Hovedpunkter fra rapporten:

1.    Spildevandsslam (Direktiv 86/278/EEC):
Kommissionen har ikke anvendt de delegerede beføjelser i denne periode. Der er dog behov for en opdatering af direktivet for at tilpasse det til videnskabelige fremskridt, især hvad angår grænseværdier for forurenende stoffer. Dette ligger dog uden for de nuværende bemyndigelser.

2.    Emballage og emballageaffald (Direktiv 94/62/EC):
Selvom ingen delegerede retsakter blev vedtaget i rapportperioden, fremhæves tidligere handlinger såsom undtagelser for tungmetaller i emballagematerialer. Der blev opnået en aftale om en ny forordning om emballageaffald i 2023, som forventes at træde i kraft i 2025.

3.    Udtjente køretøjer (Direktiv 2000/53/EC):
Kommissionen vedtog tre delegerede retsakter, som ændrede bilag II til direktivet, der fastsætter undtagelser for brugen af tungmetaller i køretøjer. Disse ændringer vedrørte bly i aluminiumlegeringer, kobberlegeringer og batterier.

4.    Batterier (Direktiv 2006/66/EC):
Dette direktiv blev ophævet af den nye batteriforordning (EU) 2023/1542, som træder i kraft i 2025. Der er derfor ikke forventet yderligere brug af de delegerede beføjelser under dette direktiv.

5.    Affaldshåndtering (Direktiv 2008/98/EC):
Kommissionen vedtog en delegeret retsakt, som fastlagde en fælles metode til måling af madspildsniveauer. En anden retsakt om beregningsmetoder for affald blev dog afvist af Rådet. Der er endnu ikke blevet gjort brug af bemyndigelsen til at fastsætte tekniske minimumsstandarder for affaldsbehandling.

6.    Affaldstransport (Regulation (EC) No 1013/2006):
Kommissionen ændrede bilag til forordningen for at afspejle ændringer i Baselkonventionens regler om transport af plastaffald.

Kommissionens løsningsforslag:
Kommissionen anbefaler at fortsætte brugen af delegerede beføjelser til at opdatere eksisterende direktiver, så de afspejler de nyeste videnskabelige og teknologiske fremskridt. Fokus er på at vedtage nye tekniske standarder og harmoniserede metoder inden for affaldsbehandling og ressourcehåndtering.

Kommissionen understreger, at visse reguleringer skal opretholdes, indtil nye forordninger træder i kraft, mens der på andre områder er behov for yderligere videnskabelig opdatering. Overordnet set er der et behov for at sikre, at direktiverne følger med udviklingen for at beskytte miljøet effektivt og fremme en ensartet ressourcehåndtering i hele EU.

Link til Kommissionens rapport

EU-Spektator.dk © 2024