Energi: Retsgrundlag
Traktaten om Den Europæiske Unions Funktionsmåde (TEUF)
Artikel 194 TEUF
Område: Energipolitik.
Indhold: Artikel 194 er det primære retsgrundlag for EU’s energipolitik og beskriver EU’s mål om at sikre en stabil og bæredygtig energiforsyning. Artiklen giver EU mulighed for at udvikle en fælles energipolitik, som fremmer energimarkedets funktion, energieffektivitet, energibesparelser og udvikling af vedvarende energikilder samt sikre forbindelser mellem medlemsstaternes energiinfrastruktur. Artikel 194 understøtter EU’s mål om at reducere energiafhængighed og bidrage til klimamålene.
Artikel 191-193 TEUF
Område: Miljøbeskyttelse og bæredygtighed.
Indhold: Disse artikler omhandler miljøbeskyttelse, hvor energi spiller en central rolle i forhold til klimaforandringer og bæredygtighed. EU anvender disse artikler til at udvikle regler, som reducerer udledning af drivhusgasser, fremmer vedvarende energi og skaber en bæredygtig energiomstilling. Artikel 191 specificerer EU’s mål om at bevare, beskytte og forbedre miljøet og sikre en bæredygtig brug af naturressourcer.
Artikel 122 TEUF
Område: Kriseforanstaltninger.
Indhold: Artikel 122 giver EU mulighed for at træffe nødforanstaltninger, når der opstår energikrisetilstande, såsom forsyningskriser eller pludselige stigninger i energipriser. Artiklen gør det muligt for EU at koordinere og støtte medlemslandene under energikriser og at sikre forsyningssikkerhed. Denne artikel er blevet brugt til at sikre energisikkerhed i forbindelse med afhængigheden af gas og olie fra tredjelande.
Artikel 114 TEUF
Område: Det indre marked.
Indhold: Artikel 114 danner grundlaget for at harmonisere lovgivning i EU for at sikre det indre markeds funktion. Den bruges til at skabe en sammenhængende energimarkedsregulering og sikre fri bevægelighed for energiprodukter og -tjenester. Artiklen er relevant for at reducere administrative barrierer og sikre lige konkurrencevilkår på energimarkedet.
Artikel 170-172 TEUF
Område: Transeuropæiske net og energiinfrastruktur.
Indhold: Disse artikler fastlægger EU’s mål for udvikling af transeuropæiske netværk inden for energi. De danner grundlag for investeringer i energiinfrastruktur, som forbinder medlemslandenes el- og gasnetværk og styrker den overordnede energiintegration. Artiklerne understøtter etableringen af vigtige energiinfrastrukturprojekter, såsom interconnectorer og gasledninger, som fremmer energisikkerhed og øget energieffektivitet på tværs af EU.
Udvalgte EU-strategier og initiativer
Energiunionen
Område: Integration af energimarkeder og energiomstilling.
Indhold: Energiunionen blev etableret som en strategi for at skabe en mere integreret og modstandsdygtig energiforsyning i EU. Den sigter mod fem hovedmål: forsyningssikkerhed, et integreret energimarked, energieffektivitet, reduktion af CO₂-udledning og støtte til forskning og innovation inden for grøn energi. Energiunionen bygger på traktatens mål om at reducere energiforsyningsrisici og fremme bæredygtige energiløsninger.
Den Europæiske Grønne Pagt (Green Deal)
Område: Klima og energiomstilling.
Indhold: Den Europæiske Grønne Pagt er EU’s overordnede plan for at blive klimaneutral inden 2050, hvor energi spiller en afgørende rolle. Den omfatter tiltag til reduktion af drivhusgasudledninger, energieffektivitet og udvidelse af vedvarende energikilder. Green Deal indeholder både lovgivningsforslag og investeringer i grønne teknologier og energi, hvilket understøttes af traktatens energi- og miljøbestemmelser.
Fit for 55-pakken
Område: Opdatering af lovgivning for at nå klimamål.
Indhold: Fit for 55-pakken indeholder konkrete lovforslag til at reducere EU’s drivhusgasudledninger med 55 % inden 2030. Pakken omfatter opdateringer til regler for vedvarende energi, energieffektivitet og energibeskatning, som skal sikre, at EU når sine klimamål og samtidig skaber en konkurrencedygtig, bæredygtig energisektor.
Programmet for transeuropæiske energinetværk (TEN-E)
Område: Energiforsyning og infrastruktur.
Indhold: TEN-E programmet støtter projekter, som forbinder og opgraderer energiinfrastrukturen i EU. Programmet sigter mod at forbedre energisikkerheden og skabe et mere sammenhængende energimarked. TEN-E projekter omfatter elektricitets- og gasforbindelser mellem medlemslandene, som er essentielle for at skabe et integreret energinetværk.
EU-Spektator.dk (C) 2024