Euroområdet: Retsgrundlag
Traktaten om Den Europæiske Unions Funktionsmåde (TEUF)
Artikel 3, stk. 1, litra c TEUF
Område: EU’s eksklusive kompetence på det monetære område for medlemslandene i Euroområdet.
Indhold: Artikel 3 fastlægger, at EU har eksklusiv kompetence på monetære politikker for medlemslandene, der har indført euroen. Dette betyder, at kun EU-institutionerne kan fastsætte monetære regler og politikker for euroområdet, hvilket blandt andet omfatter beslutninger truffet af Den Europæiske Centralbank (ECB).
Artikel 119 TEUF
Område: Økonomiske og monetære politikker.
Indhold: Artikel 119 fastsætter, at medlemslandene skal føre økonomiske og monetære politikker, der understøtter EU’s mål om prisstabilitet, sunde offentlige finanser og betalingsbalance. Artiklen danner grundlaget for, at EU kan sikre en koordineret økonomisk politik, især blandt eurolandene.
Artikel 121 TEUF
Område: Samordning af økonomiske politikker.
Indhold: Artikel 121 sikrer samordning af medlemslandenes økonomiske politikker og fastlægger proceduren for overvågning og udstedelse af henstillinger for at sikre stabilitet i euroområdet. Dette omfatter årlige vurderinger af de økonomiske politikker, der præsenteres i form af landespecifikke anbefalinger, som medlemsstaterne forventes at følge.
Artikel 126 TEUF
Område: Stabilitets- og vækstpagten.
Indhold: Artikel 126 fastlægger regler for at undgå uforholdsmæssige offentlige underskud i medlemslandene. Den udgør det retslige fundament for Stabilitets- og Vækstpagten, som kræver, at medlemsstaterne holder deres budgetunderskud under 3 % af BNP og offentlig gæld under 60 % af BNP. Artiklen giver EU mulighed for at gribe ind over for medlemslande, der ikke overholder disse regler, og den sikrer sunde offentlige finanser i euroområdet.
Artikel 127-133 TEUF
Område: Den Europæiske Centralbank (ECB) og Det Europæiske System af Centralbanker (ESCB).
Indhold: Disse artikler fastsætter ECB’s mandat, herunder dens hovedformål om at opretholde prisstabilitet i euroområdet. ECB har en uafhængig rolle og står for pengepolitikken i euroområdet. Den har beføjelser til at fastsætte renter og regulere pengemængden for at sikre økonomisk stabilitet. Artiklerne danner grundlaget for ESCB, der består af ECB og de nationale centralbanker.
Artikel 136 TEUF
Område: Specifikke foranstaltninger for eurolandene.
Indhold: Artikel 136 giver EU mulighed for at vedtage særlige foranstaltninger for medlemslandene i euroområdet for at sikre en stærkere økonomisk styring og finansiel stabilitet. Denne artikel blev styrket efter finanskrisen og muliggør fælles beslutninger om budgetdisciplin og finansiel stabilitet i euroområdet, som understøtter Stabilitets- og Vækstpagten og ØMU’en generelt.
Artikel 138 TEUF
Område: Euroens internationale rolle.
Indhold: Artikel 138 fastlægger, at EU skal koordinere euroens rolle internationalt og repræsentere euroområdet i internationale organisationer og konferencer. Artiklen sikrer, at EU kan udarbejde en fælles holdning for eurolandene, når de deltager i global økonomisk og monetær styring.
Øvrige EU-instrumenter og mekanismer
Den Europæiske Stabilitetsmekanisme (ESM)
Område: Finansiel stabilitet i euroområdet.
Indhold: ESM blev etableret som en permanent finansieringsmekanisme til at hjælpe eurolande i økonomiske vanskeligheder. Mekanismen kan yde lån til medlemslande under betingelser, der sikrer, at de gennemfører reformer for at genetablere økonomisk stabilitet. ESM er ikke en del af TEUF, men er en international traktat mellem eurolandene, som fungerer parallelt med EU’s traktatbaserede rammer.
Stabilitets- og Vækstpagten
Område: Budgetdisciplin.
Indhold: Stabilitets- og Vækstpagten er ikke en traktat, men en vigtig del af ØMU’ens budgetrammer. Den sikrer sunde offentlige finanser gennem overvågning af medlemslandenes budgetter og begrænsning af underskud og gæld. Pagten indeholder sanktioner for lande, der overskrider grænserne, og kræver løbende finanspolitisk tilpasning.
Europæisk Semester
Område: Økonomisk koordinering.
Indhold: Europæisk Semester er EU’s årlige proces for økonomisk koordinering, hvor medlemslandenes økonomiske planer og budgetter gennemgås og vurderes. Gennem Semestret kan EU udstede anbefalinger til forbedringer og sikre, at de økonomiske politikker understøtter bæredygtig vækst og økonomisk stabilitet i euroområdet.
Bankunionen
Område: Finansiel stabilitet og tilsyn.
Indhold: Bankunionen består af en fælles tilsynsmekanisme (SSM) og en fælles afviklingsmekanisme (SRM) for banker i euroområdet. Den skaber en stærkere og mere integreret banksektor, der kan modstå økonomiske chok. Bankunionen sikrer, at bankerne i euroområdet er robuste og i stand til at håndtere kriser uden at påvirke den økonomiske stabilitet negativt.
EU-spektator.dk © 2024