Fiskeri: Retsgrundlag


Traktaten om Den Europæiske Unions Funktionsmåde (TEUF)


Artikel 3, stk. 1, litra d TEUF
Område: Eksklusiv kompetence inden for bevarelse af de biologiske ressourcer i havet.
Indhold: Artikel 3 fastslår, at EU har eksklusiv kompetence over bevarelsen af de biologiske ressourcer i havet som led i den fælles fiskeripolitik (FFP). Dette betyder, at EU alene kan lovgive og vedtage bindende foranstaltninger, der regulerer fiskeri i medlemslandenes farvande, især i forbindelse med bæredygtig udnyttelse og bevaring af fiskebestandene.


Artikel 38 TEUF

Område: Den fælles landbrugs- og fiskeripolitik.
Indhold: Artikel 38 fastlægger, at EU’s landbrugspolitik omfatter fiskeriprodukter. Dette betyder, at de fælles regler, der gælder for landbrug, i høj grad er anvendelige for fiskerisektoren. Artiklen sikrer, at fiskeri betragtes som en del af den samlede fødevarepolitik og dermed reguleres som et vigtigt økonomisk og socialt område for mange kystsamfund i EU.


Artikel 39 TEUF

Område: Mål for den fælles landbrugs- og fiskeripolitik.
Indhold: Artikel 39 opstiller de centrale mål for både landbrugs- og fiskeripolitikken, såsom at øge produktiviteten, stabilisere markederne og sikre en rimelig levestandard for dem, der arbejder i fiskerisektoren. For fiskeri betyder det blandt andet, at politikken sigter mod at balancere udnyttelse af fiskebestande med hensyn til bæredygtighed og beskytte kystsamfund, der er afhængige af fiskeriet.


Artikel 43 TEUF

Område: Gennemførelse af den fælles fiskeripolitik.
Indhold: Artikel 43 giver Rådet og Europa-Parlamentet mulighed for at vedtage love til gennemførelse af den fælles fiskeripolitik (FFP), herunder fastsættelse af kvoter, fangstbegrænsninger og tekniske foranstaltninger til bevarelse af fiskebestandene. Artikel 43 anvendes til at fastsætte regler om markedsføring af fiskeriprodukter, som er vigtige for at opretholde balance og bæredygtighed i sektoren.


Artikel 346 TEUF

Område: Medlemsstaternes ret til at beskytte sikkerhedsmæssige interesser.
Indhold: Artikel 346 giver medlemslandene mulighed for at undtage visse bestemmelser inden for fiskeri af hensyn til nationale sikkerhedsinteresser. Dette kan være relevant, når medlemsstaterne ønsker at beskytte særlige områder i deres farvande eller kontrollere aktiviteter, der påvirker deres sikkerhed.


Centrale EU-strategier og politikker


Den Fælles Fiskeripolitik (FFP)

Område: Bevarelse og bæredygtig udnyttelse af fiskebestande.
Indhold: Den Fælles Fiskeripolitik er hovedinstrumentet for EU’s regulering af fiskerisektoren. FFP fastsætter årlige fangstkvoter for de enkelte fiskebestande, sikrer kontrol med ulovligt fiskeri og introducerer tekniske foranstaltninger for at reducere bifangst og beskytte unge fisk. FFP har en klar målsætning om bæredygtigt fiskeri og fremme af en økologisk balance i havene.


Den Europæiske Hav- og Fiskerifond (EHFF)

Område: Finansiering til fiskeri- og akvakultursektoren.
Indhold: EHFF finansierer projekter, der støtter bæredygtigt fiskeri, forbedrer fiskerisektorens konkurrenceevne og fremmer social integration i kystområder. EHFF bruges til at støtte omstilling til mere bæredygtige metoder, hjælpe småfiskere og opgradere infrastrukturer. Fonden bidrager til at gennemføre FFP og har fokus på miljøvenlige løsninger og økonomisk udvikling i kystområder.


Havstrategidirektivet
Område
: Beskyttelse af havmiljøet.
Indhold
: Havstrategidirektivet sigter mod at opnå en god miljøtilstand i EU’s havområder inden 2020 og sikre bæredygtig udnyttelse af havene. Direktivets mål er at reducere negativ påvirkning på havøkosystemet, som fiskeri kan have, og sikre, at fiskeriet udføres i harmoni med bevaringen af havmiljøet.


Habitatdirektivet

Område: Beskyttelse af marine økosystemer og arter.
Indhold: Habitatdirektivet beskytter truede arter og levesteder, hvilket påvirker fiskeripolitikken, da visse områder i havene skal beskyttes mod fiskeriaktiviteter. Direktivets bestemmelser kræver, at EU’s fiskeripolitik tager højde for behovet for at beskytte arter og levesteder og minimere indvirkningen på biodiversitet.

EU-Spektator.dk © 2024

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *