Handel: Retsgrundlag
Traktaten om Den Europæiske Unions Funktionsmåde (TEUF)
Artikel 3, stk. 1, litra e TEUF
Område: Eksklusiv kompetence på handelspolitik.
Indhold: Artikel 3 fastslår, at EU har eksklusiv kompetence på området for den fælles handelspolitik. Det betyder, at kun EU – og ikke de enkelte medlemslande – kan lovgive og indgå internationale handelsaftaler for hele Unionen. Denne eksklusive kompetence er grundlaget for, at EU kan forhandle og indgå handelsaftaler med tredjelande på vegne af alle medlemsstater.
Artikel 206 TEUF
Område: Mål for EU’s handelspolitik.
Indhold: Artikel 206 fastsætter, at EU skal bidrage til udviklingen af verdenshandelen og reducere handelshindringer. EU’s mål med handelspolitikken er at fremme fri og retfærdig handel, beskytte økonomiske interesser og understøtte økonomisk vækst både inden for og uden for Unionen. Denne artikel danner grundlaget for EU’s strategi om at arbejde for et åbent handelssystem i overensstemmelse med internationale regler.
Artikel 207 TEUF
Område: Den fælles handelspolitik og forhandling af handelsaftaler.
Indhold: Artikel 207 er det centrale retsgrundlag for EU’s handelspolitik og beskriver, hvordan EU kan forhandle og indgå internationale handelsaftaler. Artiklen omfatter områder som told, investeringer, immaterielle rettigheder og tjenesteydelser. Rådet bemyndiger Europa-Kommissionen til at forhandle handelsaftaler, og disse aftaler skal godkendes af både Rådet og Europa-Parlamentet.
Artikel 218 TEUF
Område: Procedurer for indgåelse af internationale aftaler.
Indhold: Artikel 218 fastlægger proceduren for forhandling, indgåelse og godkendelse af internationale aftaler. Artiklen kræver, at Kommissionen får mandat fra Rådet til at forhandle og fastsætter, at aftaler skal godkendes af Europa-Parlamentet. Artiklen sikrer, at alle institutioner er involveret i processen, hvilket giver handelsaftalerne demokratisk legitimitet og sikrer, at aftalerne er i overensstemmelse med EU’s værdier og interesser.
Artikel 21 i TEU
Område: EU’s eksterne politik og principper.
Indhold: Artikel 21 i Traktaten om Den Europæiske Union (TEU) fastsætter, at EU’s handelspolitik skal understøtte EU’s overordnede mål og værdier i forhold til bæredygtighed, demokrati og menneskerettigheder. Artiklen sikrer, at EU’s handelspolitik er i overensstemmelse med målene om fred, sikkerhed og bæredygtig udvikling og giver en ramme for, at EU kan indarbejde sociale og miljømæssige standarder i sine handelsaftaler.
Centrale EU-strategier og handelsaftaler
EU’s fælles handelspolitik
Område: Overordnede mål og principper for handelspolitik.
Indhold: EU’s fælles handelspolitik sigter mod at fremme fri handel, styrke europæiske virksomheders adgang til internationale markeder og beskytte forbrugerne. Gennem handelsaftaler og samarbejdsaftaler arbejder EU for at sænke toldsatser og ikke-toldmæssige barrierer, såsom tekniske standarder, der kan hæmme eksporten af europæiske varer og tjenester.
Frihandelsaftaler (FTA’er)
Område: Bilaterale og multilaterale handelsaftaler.
Indhold: EU indgår frihandelsaftaler med en række tredjelande for at sikre bedre adgang for europæiske produkter og tjenester til internationale markeder. Disse aftaler omfatter ofte bestemmelser om toldnedsættelser, bæredygtighedsstandarder, arbejdsrettigheder og miljøhensyn. Eksempler på frihandelsaftaler er aftalerne med Japan, Canada (CETA) og Sydkorea.
WTO-regler og multilaterale handelsforhandlinger
Område: EU’s rolle i verdenshandelsorganisationen (WTO).
Indhold: EU er en vigtig aktør i WTO og arbejder aktivt på at fremme et internationalt handelssystem baseret på fælles regler. Gennem WTO søger EU at skabe et forudsigeligt og åbent handelssystem og arbejder for at løse handelstvister og forbedre markedsadgang gennem multilaterale forhandlinger. WTO-rammen er afgørende for EU’s arbejde med at reducere handelsbarrierer globalt.
Handel og bæredygtighed
Område: Integration af miljø- og arbejdsstandarder i handelsaftaler.
Indhold: EU inkorporerer bæredygtighedsstandarder i sine handelsaftaler for at fremme miljøbeskyttelse og arbejdsvilkår. Dette betyder, at EU’s handelspolitik understøtter klimamål og menneskerettigheder ved at fastsætte standarder, der skal overholdes af EU’s handelspartnere. Eksempelvis indeholder de fleste handelsaftaler kapitler om bæredygtig udvikling, som forpligter partnerlandene til at overholde internationale miljøaftaler og arbejdsrettigheder.
Handel og investering
Område: Beskyttelse af europæiske investeringer i udlandet.
Indhold: EU’s handelspolitik omfatter bestemmelser om beskyttelse af investeringer for at sikre, at europæiske virksomheder kan investere sikkert i tredjelande. Handelsaftaler kan indeholde beskyttelsesforanstaltninger mod diskrimination og ulovlig ekspropriation. Investeringer er en vigtig del af EU’s strategi for at styrke europæiske virksomheders globale konkurrenceevne og sikre adgang til markeder uden for EU.
Handel og digitalisering
Område: E-handel og digitale handelsstandarder.
Indhold: Med fremkomsten af e-handel og digital handel har EU integreret digitale standarder i sine handelsaftaler. EU arbejder for at sikre beskyttelse af persondata i overensstemmelse med GDPR og for at fastlægge standarder for digital handel, som sikrer fair konkurrence. EU’s handelsaftaler fremmer digitale rettigheder og tilpasser sig globale tendenser inden for e-handel og digitale tjenester.
EU-Spektator.dk © 2024