Hvad er...

Hvad er Ministerrådet?

 

Ministerrådet, officielt Rådet for Den Europæiske Union, er en af EU’s vigtigste beslutningstagende institutioner. Her mødes ministre fra alle medlemslandene for at drøfte, forhandle og vedtage lovgivning på vegne af deres regeringer. Hvilke ministre, der deltager, afhænger af emnet, der behandles – for eksempel mødes miljøministrene, når der diskuteres klima, og finansministrene, når økonomiske emner er på dagsordenen.

 

Ministerrådet repræsenterer medlemslandenes interesser og sikrer, at beslutningerne vedtages i enighed eller ved flertalsopbakning blandt landene. Rådet deler lovgivende magt med Europa-Parlamentet, og de to institutioner vedtager en række EU-love (f.eks. direktiver og forordninger) og budgetter.

 

Ministerrådet spiller en vigtig rolle i at koordinere politikker mellem medlemslandene, især på områder som økonomi, uddannelse og sundhed, hvor EU har en understøttende rolle. Derudover har Rådet ansvar for at godkende internationale aftaler og fastlægge EU’s udenrigs- og sikkerhedspolitik.

 

Formandskabet for Ministerrådet går på skift mellem medlemslandene hver sjette måned. Det land, der har formandskabet, leder møderne og sætter fokus på særlige prioriteter i samarbejdet.

 

Ministerrådet er en hjørnesten i EU’s beslutningsproces og sikrer, at medlemslandene arbejder sammen om at skabe fælles løsninger på tværs af grænserne.